sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Lammaspataa ei kiireisille tai nälkäisille

No nyt on yritetty siistiä blogia suuntaan jos toiseenkin, ei se varmaan tähänkään lopu. Tunnisteitakin on matkan varrella tullut ihan kummallisia, mutta ei niidenkään siistiminen nyt niin helppoa ole. Niinkun nyt tämäkin, onko se nyt sitten pata vai liha vai molemmat...loppujen lopuksi, onko se nyt elämää suurempi asia sekään...

Tätä tarjoilin ystävilleni, eikä sitä paljon jäänyt. Olisiko merkki siitä, että hyvää oli? Ruokakriitikkoina he ovat kyllä varsin luotettavia ja rehellisiä...
Mutta tämän kanssa ei voi hötkyillä. Valmistamiseen kuluu siis tunteja, ainakin neljä, kokonaisuudessaan.
Tarvitaan lampaan paistia kilon verran. Se pitää leikata paloiksi ja siistiä pois kalvot, rasvat ja muut, eli vain lihaa. koirat olisvat tästä tyytyväisiä.
Palat ruskistetaan pannulla, kuumassa pannussa, maustetaan samalla suolalla ja pippurilla.
Tässä vaiheessa laitan lihat pataan, mukaan punaviiniä parisen desiä. Alkosta saa nykyään käteviä muutaman desin tölkkejä puna-ja valkoviiniä. Pidän niitä kaapissa aina, ovat tosi käteviä ruuan laittoon. Tarvittaessa hieman vettä. Lisäksi kokonaisia, veitsen lappeella puristettuja valkosipuleita ainakin 4kpl, taisin lisäksi puristaa 1-2 kynttä mukaan. Mausteeksi laakerinlehtiä, timjamia, rosmariinia. Nämä siis tuoreina.

Tätä haudutetaan reilusti parisen tuntia pienellä lämmöllä. Sitten kuoritaan perunoita sen verran kun niitä nyt menee ja mahtuu pataan, pilkotaan ne sopivan kokoisiksi. Lisätään perunat, muutamia aurinkokuivattuja tomaatteja pieniksipilkottuina, lisäsin vielä säilöttyjä kirsikkatomaatteja, n. vajaan tölkillisen. Käy varmasti säilötyt tomaatit isommatkin...Juu ja pienen tölkin tomaattipyreetä.
Sitten haudutetaan lisää, ainakin tunti.
Lopuksi tarkistetaan maku ja lisätään tarvittaessa suolaa ja pippuria. Ja eikun syömään!

5 kommenttia:

riina kirjoitti...

pitäiskö tehdä tätä kun tulen sinne?

riina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
se mutsi kirjoitti...

Juu. jos tuot kunnon paistin...

Anonyymi kirjoitti...

Ei paha. Etsin täältä kämpältä makkaran tähteitä. Onneksi löytyi unkarilaista wurstia. Nam.
Jätkä

Anonyymi kirjoitti...

Savotalla pitää syödä joka päivä. Jos jättää väliin niin nälkä tulee. Perinteinen kirveli ei kuulu hienompaan kaupunkilaiseen menuuseen mutta täällä metsässä sekin menee.

T.s. otetaan lihaisampaa makkaraa ja siivutaan se ja pannaan paistinpannulle esim oliiviöljyn kera kypsymään. Jahka ovat siivut ihan pikkuisen rapeita ja aavistuksen ruskettuneita kaadetaan ne öljymausteen kanssa lautaselle missä jo valmiina odottelevat annos ketsuppia ja pilkottuja tuoresipulin vihreitä osia. Lautasen reunalle vielä ruisleipää, ilman mitään lisukkeita ja tilkka vettä tai viintä. Pippuria halun ja tarpeen mukaan.

Voin suositella.

Metsäkämppäruokaa. Sopii tosin tänne vaativiin saaristolaisolosuhteisiinkin.

Jätkä

P.s. Mielellään sipulin varsia kummoisempaa vihannesta ei kannata sotkea tähän. ;)

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...