sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Nyhtöpossua, taivaallinen hamppari

Ostin kesällä Jenni Häyrisen Katukeittiö-kirjan ja siitä on tullut kokeiltua kaikenlaista, yleisesti ottaen hyvin ovat onnistuneet ja tosi mukavia ohjeita on ollut. Portobello-hampurilaiset jostain syystä vain tökkäsivät. Ei maistuneet kenellekään. En oikein ole keksinyt, että mikä meni vikaan, ehkä se makumaailma vaan ei ole sitä, mikä on ominta tai sitten vain sössin ohjeen jotenkin.
Tämä sen sijaan vei kielen mennessään, eikä tosiaan ole pikaruokaa, mutta on kyllä vaivan väärti. Tai mitäpä tässä nyt niin hirveästi tarvitsee tehdä, senkun heittää lihan uuniin muhimaan ja siinäpä se, melkein.

NÖYHTÖPOSSU
Kassleria vajaa kilon kokoinen paisti
tämän pintaan hierotaan suolaa ja mustapippuria, ohjeessa oli ruokosokeria, mutta tämän jätin pois. Lihan valmistuksessa noudatin enemmän lihakauppiaani ohjetta. Eli liha laitetaan kannelliseen unnivuokaan, mausteet pinnalle, pohjalle n. desi vettä ja uuni n. 120 astetta. mä nousin aamulla klo 7 laittamaan lihan uuniin, mutta kätevää voi olla heittää se yönkin yli. itse otin lihan uunista n. klo 14.30, eli oli uunissa sellaisen 7-8 tuntia.
Sitten liha nostetaan pois astiasta, nyhdetään kahdella haarukalla pieniksi paloiksi ja se tosiaan on älyttömän mureaa se liha, käsittämätöntä. Aika paljon rasvaa ja nestettä siitä vuokaan  jäi (koirat menivät siitä kyllä aivan sekaisin)ja tämän ohjeen mukaan 2 dl nestettä vielä sotketaan lihaan, niin kosteuttaa mukavasti lihaa.

BBQ-KASTIKE
tässä on paljon aineksia ja täytyy tunnustaa, että usko meinasi loppua, kun ajattelin säästää makeudessa, mutta en tabascossa....
1 tlk paseerattua tomaattia
1 sipuli pilkottuna
4 valkosipulin kynttä pilkottuna pieniksi
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 tl dijoun-sinappia
1 tl Tabascoa
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl savupaprikajauhetta (maun mukaan chilijauhetta, en laittanut, mutta tilkan mustapippuria kyllä)

Kuullota sipuli ja valkosipuli tilkassa öljyä kattilassa (älä ruskista ja etnekin valkosipulin kanssa saa olla varovainen), lisää tomaatit, mausteet ja keittele hissuksiin puolisen tuntia. Sauvasekoittimella tasaiseksi lopuksi.
Sekoita tämä nyhtöpossuun ja laita uuniin 200 astetta vielä n. 20 min.

tähän kuuluu tietenkin itse tehdyt HAMPURILAISSÄMPYLÄT ja näidenkin ohje löytyy kirjasta.
25 gr tuoretta hiivaa murennetaan kädenlämpöiseen veteen 2.5dl, lisää 2rkl oliiviöljyä, 1 kananmuna,  ja 2 rkl sokeria, lisää 1 tl suolaa ja 7 dl vehnäjauhoja. (mun kaapissa oli jostain syystä vain täysjyvävehnäjauhoja, joten käytin niitä)
Vaivaa viitisen minuuttia, onnistuu käsin hyvin myös. Laita kohoamaan. Ohjeessa oli aika pitkä aika 1.5h, mä en jaksanut kun n. tunnin ja riitti. Sitten vaivataan kevysesti, leikataan 8-10 palaa, pyöritellään ne, hieman päältä litistetään, sitten 1 kananmuna johon sekoitetaan hieman vettä. Ja tällä suditaan sämpylöiden pinta. Lopuksi vielä unikon siemenet pintaan. uuniin 180 astetta 20-25 astetta.

Siinä se, halkaistun sämpylän väliin nöyhtöpossua, siivu tuoretta tomaattia ja eikun syömään. mukaan sipsejä ja kyllä oli hyvää. Varmasti tulee tehtyä toistekin.

Ainiin, sehän on tietenkin on nyhtöpossu, mutta mun mielestä nöyhtöpossu on paljon hauskempi sana....

Seuraavaksi otan käsittelyyn kasvislasagnet ja mm kokeilun, johonka läheisesti liittyi myös biokomposti...

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...