torstai 26. elokuuta 2010

Eipä muuta kun juurta.....

Innostuin pari vuotta sitten leivän teosta. Ja pitihän sitä juuri saada. Tein sillon juuren ja opettelin erillaisten leipien tekoa. Lempileiväksi jäi näkkileipä. Juuri säilyy pakkasessa jonkun aikaa, mutta ei määrättömän kauan, oli siis uuden juuren teon aika. Ja tästä se alkaa: Murennetaan lämpimään veteen juureen tehtyä ruisleivän sisintä. Leipä on ostettu hämeenlinnan keskisikamarkkinoita ja sen hiivattomuus epäilytti, mutta menkööt. Tuohon puuroon lisätään luomuruisjauhoja. Ja eikun lämpimään muhimaan.
Lisäilin vettä ja ruisjauhoja 4 päivän ajan, pari kertaa päivässä, ja juuri alkoi käymään hienosti. Huomaa kauhassa oleva muurahaisen kuva!!!
Tässä valmiit juuret: toinen kanssa blogaajalle ja toinen omaan pakastimeen. Seuraava leipomus on sitten ruisleipä!!!
Tärkeitä asioita juuren teossa on lasi tai posliini astia, muovi ei käy jostain syystä, puukauha, luomujauhot on ehdottomia ja lämmin paikka. Yli 25 astetta vähintään. Omaani kypsyttelen jääkaapin päällä. Siellä lämmintä riittä. Ja ikkunat kiinni!!!! Ei saa olla vetoa.
Juuri pakkaseen ja seuraavan kerran sitä herätellään taas vedellä ja ruisjauholla.... Siitä sitten lisää.

1 kommentti:

se mutsi kirjoitti...

No nyt kyllä odotellaan sitten huikeita kuvia valmiista, juuresta tehdystä ruisleivästä. Oma juuri meni pakkaseen, en tiedä, onko siviilirohkeutta enää kokea uutta epäonnistumista ruisleivän teosta..

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...