tiistai 7. joulukuuta 2010

Kuhaa eri tavalla, eli Walevska


Meillä kun kuha-ateriaan tarvitaan vain voita, suolaa, pippuria ja smetanaa, on hieman vaikeaa myydä monimutkaisemmiin valmistettua kuhaa. Kuha on itsessään jo huippuhyvä kala, joten sitä ei passaa ylimääräisellä krumeluurilla pilata...nyt otin riskin -ja hautasin kuhan...
Kohtalaisen työläs, mutta raati hyväksyi, eli hyvää on!
Tarvitaan: kuhafileitä n. 4 isompaa
Kalalientä, valkoviiniä, sitruunan mehua. (yhteensä n. 4dl, viiniä riittää vajaa desi tuomaan makua)
Kuhat uunivuokaan, jossa on reunat. Kalat maustoin suolalla ja mustapippurilla. Kalojen päälle tuo ylläoleva neste ja tilliä ja eikun uuniin 200 astetta puoli tuntia. Folioon käärittynä.
Nesteet otetaan talteen ja tehdään gratinointikastike.
Kattilaan voita n.50gr, sulatetaan ja mukaan jauhoja muutama rkl. Mukaan 3dl kalasta jäänyttä lientä+kermaa, alle desi, sekä 2 kananmunan keltuista. Dijon sinappia, sokeria, suolaa ja pippuria. tämä on herkkä hetki, kattila liedellä, mutta ei saa polttaa, vatkattava koko ajan, kunnes sakenee. Lisäksi maku on tärkeä. Sokeria on pakko laittaa, jotta maku pehemenee ja myös sitruunan mehua joutui lisäämään.
Sitten tämä liemi kaadetaan kalan päälle. Reunoille perunamuussia, joka on terästetty muutamalla kananmunan keltuaisella.
Kaiken kukkuraksi voi paistaa herkkusieniä, maustetaan mustapippurilla ja paistetaan öljyn ja voin seoksessa.
Katkaravut ja sienet lisäsin gratinoinnin loppuvaiheessa vähän ennen ruuan valmistumista. Katkarapuja siis EI paisteta. Päälle vielä ripotellaan tilliä.
Tämä on jopa mielestäni vieraille tarjottavaksi sopivan juhlavaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sä tarjosit sitä mulle vähän hetkisessä tilanteessa, niin jäi maistamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Mä kokeilen toisen kerran..

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...