Keiton ohje on jälleen Hyvän maun juurilla-kirjasta. Tätä olen yrittänyt tehdä kesästä lähtien, muta aina se on jäänyt. Tulos oli hyvä, ja onistuin löytämään tälle aivan täydellisen parin, italialaisen valkoviinin Pinot Grigion, joka täydensi keiton makua. Tuore patonki kaipasi lisäksi Le Rustique- camembert-juustoa. Tämä yhdistelmä sopii hyvin lauantai-illaksi nautittavaksi, tai vieraille alkukeitoksi.
Keittoon tarvitaan:
6 isoa valkosipulia, kokonaisina uuniin 225 astetta n. 20 minuuttia
2 keltasipulia pieneksi pilkottuna, pannulle, kuullotetaan voissa
4 dl vaaleaa kuivaa leipää raastettuna
1 litra vahvaa kanalientä (käytin valmista kanaliemikuutiota, joka piisaa hyvin)
2 dl kermaa (oikeaa, luomua)
suolaa ja pippuria
Sipuli kuullotetaan, puristetaan valkosipulin kynnet pannulle, paistetaan vielä hieman, lisätään leivänmurut, tässä vaiheessa kattilaan, kanaliemi mukaan, keitellään puolisen tuntia. Soseutetaan sauvasekoittimella, maustetaan, lisätään kerma, ja lämmitetään. Pinnalle tuoretta timjamia, jota mulla ei ollut, mutta silti pärjättiin.
Nuo patongit taas, ohje on Välimäen kirjasta Lusikka soppaan.
2dl kylmää vettä
puolikas pala hiivaa
6.5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Hiiva siis liuotetaan veteen, laitoin koko roskan yleiskoneeseen ja annoin sen vaivata taikinan, jauhot vähitelen, vaivataan kymmenisen minuutttia, sitten suola ja sokeri. Oikaisin kaikenlaisissa kohottamisessa ja unohdin suolan ja sokerin, jotka lisäsin sitten hieman jälkijunassa, mutta joo, oli syötävää.
Ripottelin uuniin ohjeen mukaan vettä. 210 astetta 20 min, viimeiset 5 min uuninluukku auki.
Arkiruokaa ja kokeilua. Aikataulujen ajastamista aamuisin. Välillä ruokitaan kompostia ja välillä juhlitaankin. Neulomista ja koiranhoitoa. Iloja ja suruja ruokapöydän äärellä.
sunnuntai 27. marraskuuta 2011
Samettinen valkosipulikeitto itse tehdyn patongin kanssa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku
Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...
-
Tämä nimittäin sopii myös niille, jotka eivät pidä kurpitsasta. Onnistuin kotona hämäämään sellaisia henkilöitä onnistuneesti pyytäes...
-
No nyt on yritetty siistiä blogia suuntaan jos toiseenkin, ei se varmaan tähänkään lopu. Tunnisteitakin on matkan varrella tullut ihan kum...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti