sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Samettinen valkosipulikeitto itse tehdyn patongin kanssa

Keiton ohje on jälleen Hyvän maun juurilla-kirjasta. Tätä olen yrittänyt tehdä kesästä lähtien, muta aina se on jäänyt. Tulos oli hyvä, ja onistuin löytämään tälle aivan täydellisen parin, italialaisen valkoviinin Pinot Grigion, joka täydensi keiton makua. Tuore patonki kaipasi lisäksi Le Rustique- camembert-juustoa. Tämä yhdistelmä sopii hyvin lauantai-illaksi nautittavaksi, tai vieraille alkukeitoksi.

Keittoon tarvitaan:
6 isoa valkosipulia, kokonaisina uuniin 225 astetta n. 20 minuuttia
2 keltasipulia pieneksi pilkottuna, pannulle, kuullotetaan voissa
4 dl vaaleaa kuivaa leipää raastettuna
1 litra vahvaa kanalientä (käytin valmista kanaliemikuutiota, joka piisaa hyvin)
2 dl kermaa (oikeaa, luomua)
suolaa ja pippuria

Sipuli kuullotetaan, puristetaan valkosipulin kynnet pannulle, paistetaan vielä hieman, lisätään leivänmurut, tässä vaiheessa kattilaan, kanaliemi mukaan, keitellään puolisen tuntia. Soseutetaan sauvasekoittimella, maustetaan, lisätään kerma, ja lämmitetään. Pinnalle tuoretta timjamia, jota mulla ei ollut, mutta silti pärjättiin.

Nuo patongit taas, ohje on Välimäen kirjasta Lusikka soppaan.
2dl kylmää vettä
puolikas pala hiivaa
6.5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Hiiva siis liuotetaan veteen, laitoin koko roskan yleiskoneeseen ja annoin sen vaivata taikinan, jauhot vähitelen, vaivataan kymmenisen minuutttia, sitten suola ja sokeri. Oikaisin kaikenlaisissa kohottamisessa ja unohdin suolan ja sokerin, jotka lisäsin sitten hieman jälkijunassa, mutta joo, oli syötävää.
Ripottelin uuniin ohjeen mukaan vettä. 210 astetta 20 min, viimeiset 5 min uuninluukku auki.



Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...