maanantai 2. syyskuuta 2013

Suklaatorttu, vuohenjuustotaskut ja kesän yrttitarha

 Tämä "kevyt" makupala sopii alkupalaksi tai illanistujaisiin tai muuten vaan. Tarvitaan: 1 pussi kuivahiivaa, hyppusellinen sokeria, 7 rkl lämmintä vettä, 200gr vehnäjauhoa, 1/2 tl suolaa, 2rkl oliiviöljyä, oreganoa,hienoksi silputtuna 1 tl, 300gr tuoretta vuohenjuustoa, 1 kananmuna.
Liuota hiivva ja sokeri lämpimään veteen, siivilöi jauhot astiaan, lisää suola-öljy-ja hiivaseos, vai´vaa tasaiseksi.. Muotoile pallo ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan tunniksi.
Vaivaa taikina, lisää oregano, minä taisin unohtaa..kauli taikina kohtuullisen ohueksi. Tein juomalaseilla ympyrät, jonka päälle  viipale vuohenjuustoa. Kanneksi vastaava pala taikinaa. Painellaan kunnolla reunat kiinni, voidellaan munankeltuaisella. 200 astetta n. 20 minuuttia.
Tältä taasen näytti kesän yrttitarha, kun viimeinkin uskon, että saariston maaperä vain syö multaa, eikä siinä mitään kasva. Nämä isossa ruukussa: basilika voi erityisen hyvin, ruohosipulia, korianteria, persiljaa, rucolaa, oreganoa..sulassa sovussa..
tässä ihana suklaatorttu. On ehkä hyvä muistaa, että kun suklaa menee riittävän vahvaksi, siitä tulee hieman väkevää. Tähän tummaa suklaata, joka ei ole tolkuttoman vahvaa.
280 gr tummaa suklaata paloina, sulatetaan vesihauteessa
125gr voita
4 kananmunaa valk. ja kelt eroteltuna
55gr hienoa sokeria
25 gr jauhoa
vanilijasokeria

Siis suklaa ja voi sulatetaan vesihauteessa, lisätään vaahdotetut munankeltuaiset ja sokeri. Sitten lisätään jauhot, vaahdotettu valkuainen ja vaniljasokeri jauhojen kanssa.
Vuokaan 180 astetta 15-20 minuuttia. Saa olla sisältä hieman raaka. minä en ihan uskaltanut, eli meni hieman ylikypsäksi. Mutta hyvää, ja muista, ettei liian vahvaa tummaa sulkaata. (Italialaisesta keitttokirjasta, kuinkas muuten)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Herkkua! Ja kaunis koira. T. Saaristolaisäijä

se mutsi kirjoitti...

Koiran kauneudesta, joo... :)

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...