lauantai 24. syyskuuta 2011

Syksyn must eli Kaalikääryleitä


Olihan se pakko alkaa pipertämään kaalikääryleitä, jotka on kyllä melko suuritöisiä, mutta vaivan arvoisia.
tämä ohje oli kirjasta Aidon maun juurilla. Kirjaa olen kehunut runsaasti aikaisemminkin, joten nyt en kauheasti hehkuta, mutta kirja on kyllä mun mielestä yksi parhaimmista viime aikoina ilmestyneistä keittokirjoista.

Kaalikääryleisiin tarvitaan siis kaali. Kokonainen. Ja iso kattila.
Kaalista koverretaan kunnolla se kantaosa pois ja kaali laitetaan varovasti kiehuvaan veteen. Tämä kattila siis 10 litran vetoinen. Kun kaali kiehuu, siitä irrotetaan varovasti ulommaisia lehitä, laitetaan ne kylmään veteen ja sitten veitsellä ulommainen kova lehtiruoti ohennetaan.

Sisukseen tulee 1dl kokonaisia ohrasuurimoita. Keitin kasvisliemessä about 15minuuttia.

Lisäksi luomunaudan jauhelihaa n.700gr
1.5 sipulia pieneksi pilkottuna
valkosipulin kynsiä 6kpl pieniksi silputtuna
1 paprika pieneksi pilkottuna
suolakurkkuja nelisen kpl pieneksi pilkottuna
1 prk ranskan kermaa
Suolaa, valkopippuria

Paistetaan pannulla jauheliha, sipulit, paprika, varovasti valkosipulit. Lopuksi lisätään suolakurkut ja ranskan kerma ja maustetaan.

Sitten täytettä levitetään kaalin lehdelle, käännetään reunat ja kääräistään kalinlehti söpöksi paketiksi. nämä paketit kannattaa paistaa panunlla ennen uunivuokaan laittamista, jotta kaali pehmenee kunnolla. Paiston jälkeen siis uunivuokaan, päälle muutama voinokare, vuokaan lihalientä ja uuniin 200 astetta vähintään puoli tuntia, saa olla enemmänkin, valellaan lihaliemellä aika ajoin. Hyvää tuli, puolukkasurvosta mukaan ja perunoiden kanssa syödään.















4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuten tälle palstalle kuuluukin saa (valitettavasti jälkeen päin...)nähdä tehdyt herkut. Laatua ei voi turhaan korostaa. Tässä on onnistuttu siinä, sekä silmämääräisesti että makunautinnollisesti, uskoisin.

se mutsi kirjoitti...

No nämä olivat kyllä hyviä, vaikka olivat, no -kaalikääryleitä. Ehdottomasti menee uusintoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Tein kääryleitä su. Oli tosi maukkaita. Tilattiin heti uusintaa.

se mutsi kirjoitti...

Hienoa, että maistui!
ja saitko kaalinlehdet pehmenemään hyvin? ilmeisesti, kun uusintaa pyydettiin :)

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...