lauantai 1. lokakuuta 2011

Karjalaisia perinteitä noudattaen, vatruskat

Geeniperimä velvoittaa aina välillä kokeilemaan karjalaisia perinneruokia. En valitettavasti muista, olenko saanut syödä oikeaoppisia vatruskoita, tällä täytteellä en varmastikaan.

Taikinaan keitetään n. kilo kuorittuja perunoita halkaistuna ja suolalla maustetussa vedessä. Näistä tehdään muussia, joka maustetaan suolalla, lisätään 1.5dl jauhoja ja 1 kananmuna. Mä lisäsin hieman maitoa, kun en meinannut saada taikinaa kokoon.

Täytteeksi kävin riipimässä metsästä suppiksia, niitä kun piisaa tänä vuonna. Suppikset keitetään kasaan, n. kolme dl pitäisi saada kokoon. Ne pilkotaan pieniksi.
Yksi sipuli pilkotaan ja nämä paistetaan pannulla, maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Sekä smetanalla.

Taikinasta leivotaan käsissä pyöreähköjä lättyjä, voi toki käyttää muottia, jos haluaa täydellistä. Jauhoja kannatta käyttää, koska taikina leviää ja tarttuu joka paikkaan.
Täytettä sitten taikinaan, toinen puoli käännetään päälle. Uuniin 200 astetta, n. 15 minuuttia, voidellaan voisulalla. Hyvää tuli. Ohje jostain ikivanhasta Gloriasta


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä vatruska kera sienestämisen kuulostaa kelpo ruualle, Ja hyvälle sellaiselle. Täytyy omaa sivistystä avartaakseen suomalaiskarjalaisen sanaston suhteen selvittää sanan vatruska taustaa koska en tiedä mitä se tarkoittaa. On todennäköistä että vastaava sana löytyy omasta tutusta sanavarastostakin kun sen hoksaa. ir

se mutsi kirjoitti...

Ehkä vatruska tarkoittaa vatruskaa ;)

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...