lauantai 9. maaliskuuta 2013

Rapeakuorinen leipä ruis-ja hiivaleipäjauhosta

Oikein mukava leipä tosta aiemin mainitusta lehdestä. Tosin riisijauho taas hieman tökkäsi. Olen yrittänyt paikallisista kaupoista sitä vilkuilla, mutta ilmeisesti ei kuulu ykkösmenekkeihin, koska en ole sitä vielä tavoittanut.

Leipä onnistuu kuitenkin ilman riisijauhojakin. kyllä se kuori ihan rapea ilman sitäkin on, mutta ei varmaankaan sitten ihan täydellinen.

Taikinaan tulee  5dl huoneen lämpöistä kivennäisvettä
45 gr tuorehiivaa
4 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
 2tl suolaa

Hiiva liuotetaan kivennäisveteen, lisätään 1 dl ruisjauhoja ja 4 dl hiivaleipäjauhoja, laitetaan lämpimään vesihauteeseen n. 10min. Kun kuplii, lisää loput jauhot ja suola, vaivaa hyväksi taikinaksi.

leivo leivät, kaksi sopivaa leipää tuosta tulee. laita liinan alle lämpöiseen paikkaan kohoamaan.

Sitten oli se mössö päälle: 5gr tuorehiivaa,  1 1/4 dl vettä,  1 rkl öljyä, 1 rkl sokeria (taisin laittaa ihan vaan pienen ripauksen), 1/4 tl suolaa ja  1.5 dl riisijauhoja. Kun leivät kohonneet, sivellään mössö päälle. Voi siis varmasti sivellä vaan ihan vedelläkin. Uuniin 200 astetta 30-45 minuuttia.
ihanaa lämpimänä voin kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Leipä varmaan parhainta. Älä aliarvoi taitojasi... T. Ukko

se mutsi kirjoitti...

NO mutta, kyllä sitä edelleen kompostiinkin meneviä kokeiluja tulee, ikävä kyllä komposti on aivan umpijäässä tämän ###%%%& talven takia. Jotenkin olen ymmärtänyt, että kukaan ei halua lukea niitä kompostijuttuja...

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...