maanantai 1. heinäkuuta 2013

täydellinen pitsapohja...

 Täydellisen pitsapohjan teko alkaa tietysti 00 jauhojen metsästyksellä, löytyi stokkalta. Jauhot on siis italialaisia pitsa ja pastajauhoja ja 00 kertoo jauhatuskarkeudesta.
Varsinainen taikina sisältää 6 dl vettä, 1 rl sokeria, 1 rl suolaa, 3 rl öljyä, 1/4 palaa hiivaa ja kilo jauhoja. Näitä vaivataan koneella vähintään sen 15 minuuttia.
 Ja annetaan taikinana sitten levätä 20 minuuttia...
 Ja jaetaan 8 osaan ja annetaan pallukoiden kohota ainakin 3-4 tuntia. Osan laitoin sen jälkeen jääkaappiin ja käytin seuraavana päivänä.
Sitten vaan leivotaan normaalisti pitsat ja eka tietty epäonnistu, kun kokeilin suoraan pitsakiven päälle. Kyllä se vaatii sen leivinpellin väliin..
 Tässä kiven nyky väritys...
 Ja lopuksi sain siis 7 onnistunutta pitsaa 2 päivässä....
Pohjan oli siis teemana ja kyllä se onnistu. Kyseessä ei ole mikään pikaruoka, mutta nuo 24 tuntia kannattaa uhrata, jos hyvän pohjan haluaa. Ne seuraavana päivänä käytetyt, jääkaapissa kohonneet, pohjat olivat erittäin hyviä ja sitko tuli hyvin esille. Lätyn olisi voinut vaikka heittää oikean italialaisen pitsakokin tyyliin...
Oikein hyvää mökkiruokaa...jos aikaa vaan on ja kannattaa tehdä tosiaan isompi annos. Lopputaikinana voi leipoa vaikka täytetyksi leiväksi... väliin vaikka jotain suklaa ja pähkinäjuttua...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pizzan taikina täällä saaristossa on sisilialaiseen tapaan pelkistetympi. Eli jauhot, vesi ja tilkka oliiviöljyä. Vatkataan sekas ja levitetään.
Hatutun pizzan täytteet ladotaan päälle.
Kypsennös näin kesällä sopii tehdä grillissä, alhaalta ylöspäin.
Tilkka oliiviölvyä reunuksille ja muuallekin kostukeeksi. Ruuaksi maistuva hyvä viini kera ruuan, ..., siinä se.

se mutsi kirjoitti...

No nyt kyllä täytyy sanoa, että olen kade tuosta pizzapohjasta. Onneksi on jo hankittuna 00-jauhot, mutta pizzan tekemisen jätän kotiin, vaikuttaa aika vaativalta mökkiolosuhteisiin, tosin pizzakivi on aika surullisen näköinen. laitan omasta pizzakokemuksesta vähän ajan päästä...ei mennyt niinkuin Strömssöössä nimittäin....

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...