sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Täydellinen pizzapohja, osa kaksi

 Tässä kyllä jo lähennellään täydellisyyttä. Tavoitteena oli täydellinen pizzapohja. Ohje on kirjasta Pizza Paradiso, jota tuli kesällä opiskeltua. Kyseessähän on siis aitoitalialainen pizzapohja, johon oli pakko pyrkiä, kuten bloggaajaystävänikin ja hänhän pääsi maaliin, mutta kuinkas meille kävi? Tässä vielä tilanne näyttää aika hyvältä.
Pohjien valmistus alkoi jo aamulla. Teimme puolikkaan annoksen taikinaa, josta siis neljä pizzapohjaa, näistä ei tule hehtaarikokoisia.
Kokonainen annos: 6dl haaleaa vettä
1dl hyvää oliiviöljyä
1/3pkt tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 kg "00"  pizzajauhoja siivilöitynä (näitä saa siis ainakin Stokkalta)
1 rkl suolaa

Sekoita vesi, öljy, hiiva ja sokeri taikinakouulla n. kolme minuuttia (me käytimme käsivoimaa) Lisää siivilöidyt  jauhot ja suola ja vaivaa 15 minuuttia. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja nna levät n. 20min. jaa paloihin, vaivaa niitä, tee palloja jalaita öljytylle uunipellille. Anna seistä vähintää 2-3 tuntia huoneenlämmössä. Sitä parempi mitä kauemmin,me siis teimme taikinan  aamupäivällä ja pizzat illalla..

Paras tomaattikastike: kuorittuja tölkkitomaatteja, me otimma kaksi tölkkiä, jolloin kastiketta tuli tosi paljon neljään pizzaan, eli ehkä kannattaa aloittaa yhdestä..
Tuoreita basilikan lehtiä, suolaa, sokeria (vähän), oliiviöljyä, valkosipulia, cayennenpippuria ripaus. Kaikki mössötään sauvasekoittimella.

Sitten vaan leipomaan. Pizzapohja oli tosi sitkas, ja aka haasteellinen leipoa ohueksi pohjaksi. onnistuttiin jotenkuten. Vaihtelimme täytteitä. Yhteen keitettyä pohjalle revittynä mozzarellaa,  perunaa, tuoreita salvian lehtiä (ei tomaattikastiketta), ja päälle parmesaanijuustoa.
Mielenkiintoistahan näissä on se, että pohjalle tulee mozzarella, eikä päälle siis mitään juustoraastetta. Täytteinä käytettiin siis tomaattimössöä, päälle mozzarellaa, sitten esim ilmakuivattua kinkkua, oliiveja fetaa, auraa ym.

No, pizzakivi on nyt irtisanonut sopimuksemme ja onnistui kuumenemaan siten, että poltti tuon hienon peruna-salviapizzan pohjaan, aivan käryksi. Onneksi osa meni uuniin ja saimme kuin saimmekin pizzaa syödäksemme. Mä en tajua, mikä sille pizzakivelle on tullut, viime kesänä tämä onnistui ihan hyvin...

Lopputulos -oli hyvä, erilainen, mitä nämä suomalaiset tosiaan ovat. Kuohkeampi, ilmakuplia reunoissa, hyvää se oli. Suosittelen, vaivan arvoista kuitenkin.


Tähän alle on pakko laittaa kesäkuva mereltä. Tähän märkään ja pimeään vuodenaikaan muistuttamaan, että joo, kyllä se kesä joskus...Tuolloin oli todella ukkosta ilmassa ja pilvet lähes kaatuivat päälle.

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...