torstai 9. tammikuuta 2014

Meksikolaista, kaikenlaista

 Kuten aiemmin mainostin, meillä piipahti n. 12 henkilöä ja maisteltiin meksikolaisia makuja. Tuossa vasemmalla näkyy pöytä kaikkinensa. Söimme siis tortilloja erilaisilla täytteillä. Tein kolmea täytettä: liha-, kana- sekä katkaraputäytteen. Kesällä grillailimme tuota kanaa ja sen voi kyllä myös paistaa pannulla näin talviseen aikaan, kun grillit on laitettu talvisäilöön. Tortillojen muuna täytteenä ranskan kermaa sekä "raakana", että maustettuna (katkarapujen kanssa), guacamolea sekä pico de galloa, eli tomaatti-sipuli-zydeemiä ja tietenkin raastettua cheddar-juustoa ja roomansalaatin lehtiä. Tähän ateriaan tarvitaan siis: tortilloja, ei, en tehnyt niitä itse, vaikka mieli tekikin. Tunnustan, ostin kaupasta valmiita, niitä suuria. Niitä voi keskimäärin varata 2-3/nenä.
Cheddar-juustoa, joka on kyllä syytä itse raastaa,

GUACAMOLE:
8 avokadoa, katso, että ovat edes hieman pehmeitä, ei kuitenkaan mitään löllöjä. Kannattaisi ostaa hieman aikaisemmin ja kypsyttää huoneen lämmössä. Tämä on mun mielestä taitolaji. Raakoja ei oikein tipu...
4 rkl puristettua limettimehua
vähän suolaa
4-7 valkosipulin kynttä, maun mukaan (purista)
n, puoli ruukkua tuoretta korianteria
2-3 tuoretta punaista chiliä, ei kovin tujua, pineniksi leikattuna
1.5 dl pico de galloa
Kaikki sekoitetaan, pienitään pieniksi ja skoitetaan käsin, ei ole tarkoitus olla mitään sosetta

PICO DE GALLO
6-7 tomaattia, pieniksi pilkottuna
1 hopeasipuli
1/2 ruukkua korianteria
1 tuore chili
2 -3 rkl limettimehua
suolaa maun mukaan
ja jälleen -kaikki pienitään ja sekoitetaan


1. KATKARAPUTÄYTE
500-600gr kuorittuja katkarapuja, turvauduin pakastealtaaseen
3 valkosipulin kynttä pilkottuna
paprikajauhetta
voita 
Voi sulatetaan paistinpannulla kohtalaisen miedolla lämmöllä, mukaan valkosipuli, katkaravut, mausta paprikajauheella. paista muutaman minutin, ettei mene sitkeäksi.
tämä siis alla ja oikealla
Kastike näiden kanssa. Siihen tulee:yllätys yllätys valkosipulia 3-4
majoneesia 3-4.5dl
4-8 rkl chipotle-chilitahnaa
2. KANATÄYTE
Huom kananpalat marinadiin jo edellisenä iltana!
Laitoin kaksi paketilllista a 500gr kananfileitä, jotka pienitään itse suikaleiksi
reilusti chipotle chilitahnaa (käytin kyllä jotain muuta, joka tilattiin Englannista, chilisysteemiä)
2 tl kanelia
2 tl juustokuminaa
5-6 valkosipulin kynttä
kuivattua oreganoa 2-3 rkl
pari rkl paprikajauhetta
suolaa
oliiviöljyä muutama desi.
Eli kanat marinadiin edellisenä iltana, suljetaan tiivisti ja jääkaappiin. Sitten siitä vaan joko grillin, tai pannulle kovalla lämmöllä, paistetaan sitten kypsiksi. Näkyvät ensimäisessä kuvassa etualalla katkisten vieressä. Kannattaa tehdä tulista

3. LIHATÄYTE
vajaa kilo naudan paistia pienitään kuutioiksi
pari kuivattua chiliä 
vettä muutama desi
1 kokonainen valkosipuli
vehnäjauhoja muutama rkl
chilijauhetta 1-2 rkl
korianteria riivitään ruukusta
juustokuminaa 2 tl
oreganoa kuivattua n. 2tl
sokeria ihan pieni hyppysellinen
yksi pll kaljaa
lihaliemikuutio
suola, mustapippuri
-siisti chilit, poista kanta, siemenet ja pieni, laita kiehumaan kevysesti veteen 15 minuuttia. En suosittele hiermoaan käsillä silmiä tämän jälkeen.
Kuutioidaan liha ja pilkotaan vs,
paista lihat kuumalla pannulla, kuullota valkosipuli mukana, voit myös lisätä valkosipulin muhimaan pataan.. Sitten liat pataan, vedä chili pamixilla mössöksi ja mukaan, samoin kaikki mausteet, kalja ja jauhot suurustamaan, sitten hauduttamaan kolmisen tuntia, ja sitten liha on kypsää.Tämä siis vihreässä kulhossa kanan vieressä pöydällä.

Tarjoillaan siis. tortillat, ranskankerma, vars. täyte, mut mössöt huvituksen mukaan ja juustoraaste. Näitä oli syömässä siis n. 12 päätä, eli annokset voinee puolittaa pienemmälle joukolle. Nämä riittivät tälle porukalle, joka ei yleensä kursaile.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Missä on postauksen simppa?!

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...