keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Makkaran tekoa, hauska illanviettotapa, usko tai älä

Liha käy lihamyllyn läpi muutaman kerran
 Tämä ei toki sovi laiskoille ja mukavuudenhaluisille, mutta herkkusuille kylläkin. itse tehdystä makkarasta tiedät tasan tarkkaan, mitä suuhusi laitat. Ja takuuvarmasti on parempaa, kuin kaupan, ei voi mitään. itse tehdyn makkaran kanssa nautitaan tietenkin hyvää olutta. Kaikki alkaa suunnittelusta, mitäs oikeastaan halutaan. Me halusimme lammasmakkaraa, mausteista ja kanamakkaraa. Suosittelen kunnon lihakauppaa, josta sitten samalla voi ostaa suolta...Toinen paikka, mistä suolta löytyy, on Stokkan herkku (mitäpä sieltä ei löytyisi..). Sitten tarvitaan kunnon monitoimikone ja siihen lisävarusteena lihamylly ja pursotin. Mulla toi Kenwood. Tykkään.
Makkaraan tuli lampaan lihaa sellainen kilon verran, ja silavaa sellainen sopiva määrä, 300-400gr.
Lihamössön maustaminen
 Liha sekä silava ajetaan lihamyllyn läpi muutamaan kertaan, jotta saadaan tasainen hyvä massa. Sitten alkaa maustaminen. Nämä ovat makuasioita. Me laitetiin punainen chili pieneksi pilkottuna. Paprikajauhetta, kanelia, kurkumaa, juustokuminaa, mustapippuria, suolaa, valkosipulia 4-5 kynttä hienoksi jauhettuna.
Sekoita mausteet lihamössöön ja tee koepala mikrossa, jotta tarkistat mausteet.
Kanamakkarassa oli
broileria 400-500gr, silavaa n. 100-200gr, persiljaa silputtuna, tilkka valkoviiniä, sinihomejuustoa, suolaa,kuivattua chiliä, mustapippuria, valkosipulia ainakin. Nämä inspiroidaan.

Varsinainen makkaran teko, hmm...
Tämä ei tosiaan ole tosikoille ja valmistuksen aikana ei ole kiellettyä myöskään makkaran tekijöiden ottaa olutta. Suoli sitten vaan pursottimeen, lihamössö koneeseen ja vot. Siitä se lähtee.  Kun makkara on valmis, se esikypsennetään alle 100 asteisessa vedessä suuressa kattilassa. Kun se on valmis, makkara tulee pinnalle. Tässä vaiheessa jo pieni neula on tarpeen. Makkaran pintaan pistellään pieniä reikiä, jottei se pamahda rikki. Tämä toimenpide jatkuu myös lopullisessa valmistuksessa, kun makkarat heitetään pannulle kypsymään.  Sairaan hyvää ja tosi hauskaahan meillä oli! Tekemiseen kuluu aikaa sellainen pari kolme tuntia hyvinkin, eli ihan pikaruoasta ei ole kyse.


Sairaan hyvä lopputulos, ja vattat täynnä

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...