perjantai 13. maaliskuuta 2015

Pastan tekeminen

Tässä taikinakeko ja kananmunat
 ...onkin oikeastaan aika hauskaa. Pastakonetta ei ole koskaan tullut hankittua, kun keittiö on pieni ja jo tupaten täynnä kaikenlaista ruoanlaittoon liittyvää ja toisaalta olen aina ajatellut, että pastan tekeminen käsin on vaivalloista. Mutta aina on tilaa vielä yhdelle ja kun takataskussa oli käyttämätön Stokkan lahjakortti entisiltä työkavereilta, niin mikä jottei. Ja kun lapsonenkin asiasta innostui, niin vielä paremmalla syyllä.

Taikinaa kerätään pikkuhiljaa kananmunien päälle
 Taikina tehtiin puolikkaana.
150gr durum -jauhoja
150 gr puolikarkeita vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1) jauhot kekoon pöydälle, kuoppa ja sinne kuoppaan kananmunat.
Pikkuhiljaa aletaan kasaamaan jauhoja kananmunien päälle
Tuon on pakko olla huippuhyvää!
 Huomaa tarkkaavainen leipuriapurin ilme. Ja jo jauhoinen kuonon pää.
Pikkuhiljaa taikina alkoi muodostua ja sitten vaivataan reippaasti., jotta saadaan sitko. Minulla oli tässä kiitollinen valokuvaajan rooli, koska käytin lapsityövoimaa.
Pakko!! maistaa!!!
Pikkuhiljaa taikina muotoutuu ja sitten vaivataan

 Sitten vaan taikina pastakoneeseen. Ensin se levein vaihtoehto muutamia kertoja. käänetään taikina kaksinkerroin ja uudestaan. me taidettiin joku neljä kertaa leveimmällä. Sitten vaan kavennetaan, kunnes taikina ohenee
...Kunnes on ohutta ja pitkää
 Tässä jo hieno pitkä ja ohut taikinalevy
Kun taikinalevy on leikattu halutun kokoiseksi pastaksi, se ripustetaan kuivumaan
Ja kuva jäi pois siitä, kun levy leikataan lopuksi pastaksi. Ripustamista varten on hyvä olla teline, joka ei kauheasti maksa ja siihen pasta on helppo laittaa kuivumaan. Tämä kuivui yön yli. Oli rapeaa kuivapastaa, mutta ilmeisesti muutamalla tunnillakin pärjää, jos haluaa tuorepastaa.
Pasta säilyy jääkaapissa kuulemma 1-2 viikkoa.
Lisäksi muuten on hyvä olla joku pidempi tikku tms, jolla pastan saa suorana pois koneesta, kun sen on leikannut. Meillä oli tässä vanha sivellin, joka toimi kyllä hyvin. Sen avulla pasta siirretään siis kuivumaan
Tässä taikina veivataan koneesta läpi useita kertoja

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...