perjantai 6. maaliskuuta 2015

Pitaleipää täytettynä, vaviskaa mäkkärit

Yllättävän helppoa tuo pitaleivän teko. Olin täysin vakuuttunut, ettei se tule onnistumaan, mutta kuinkas kävikään. Tässä kun koko jengi enemmän tai vähemmän ollut räkätaudissa, niin mietin, että jotain helppoa ja hyvää, joka ei kuitenkaan olisi mäkkäriä, pitäisi tehdä.
Pitaleipä tulee melko nopeasti, nostatukset toki vievät aikaa. Eli jonkun verran ajoissa sitä on syytä alkaa tehdä. Minulle usein käy niin, että on mukavia suunnitelmia, jotka sitten kaatuvat -nälkään, kun huomaan, että pitää hauduttaa, nostattaa, marinoida ym ja pitäisi jo päästä syömään...

Pitaleipä. 3dl kädenlämpöistä vettä, johon liuotetaan hiiva 25g. joukkoon  1tl suolaa ja 1 rkl öljyä. Tässä vaiheessa helpoin tapa on tietysti taikinakoukku ja monitoimikone, jonneka sitten vaivataan vähitellen 7.5dl jauhoja. Viavataan sellainen alle 10minuuttia, jotta tulee kunnon sitko. Sitten vaan peitetään liinalla ja lämpimään kohoamaan, kunnes on n. kaksinkertainen taikina. Tähän menee vajaa tunti, 30-50min.
Tämän jälkeen nykäistään taikinasta palalasia, jotka pyöritellään palloiksi ja jauotetulla alustalla kaulitaan ympytän muotoisiksi littanoiksi, vajaa cm paksuutta. Kohotellaan jälleen liinan alla kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen kuuma uuni 250-277 astetta 8-10 minuuttia. Kun annat rauhassa paistua, saat sen kannen pitaleipään, eli älä availe uunin luukkua turhaan.

Täyte: Naudan ulkofilekyljyksiä sellainen300-500gr. jos ostat vähän enemmän, saat siitä koululaisille valmiin aterian seuraavalle päivälle. Paistetaan kuumalla pannulla voissa nopeasti muutaman minuutin ad 3-4 min mol. puolin, siten, että ruskistuvat. Mausta samalla suolallla ja mustapippurilla myllystä. Tietysti riippuu, miten raa'asta tykkää. Meillä on sellainen medium-medium -, joka tippuu hyvin. Sitten nämä heitetään vielä uuniin, sellainen 180-200 astetta vajaa 10min. Uuniin laittaessa lisäsin vielä makua antamaan pinnalle feta-juustoa ja basilikan lehtiä. Sitten folioon odottelemaan vähäksi aikaa. Ennen tarjoilua leikataan sellaisiksi sopivan kokoisiksi viipaleiksi.

Lisäksi täytteeseen: salaatin lehtiä, jääsalaatti tai romaine-salaatti hyviä, sipulia renkaina, kirsikka/luumutomaatteja viipaileina, tai mitä nyt mieleen juolahtaa.

Kastikkeeksi: esim tsatsiki, johonka turkkilaista jugurttia kolmisen desiä, purista mukaan muutama valkosipulin kynsi, leikkaa 1/2-1 kurkku pieniksi paloiksi sekaan, mausta tillillä, suolalla, mustapippurilla, ja tillillä.

Ja eikun syömään.


Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...