minä nyt tein tällä reseptillä ja mielestäni, ja muidenkin, se oli ihan toimiva.
2.5dl siirappia
1/2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehhnäjauhoja
Ensiksi lämmitä piimää varovasti n. 37 asteeseen, ja murenna hiiva piimään. tässä kannattaa olla varovainen, ettei piimä kuumene liikaa.
Sitten lisätään kaikki muut ainekset ja viimeksi vehnäjauhot pikkuhiljaa sekoittaen. Taikina laitetaan lämpimään paikkaan kohoamaan,ad kaksinkertaiseksi.
Leipävuokia tarvitaan tähän taikinaan kolmisen kappaletta. Mun vuoat oli aika isoja ja tungin taikinan kahteen, joka oli kyllä liian vähän. Kolme varmasti optimi. Vuoat on syytä voidella hyvin. Anna taikinan kohota vuoassa vielä hetken. Huom taikinaa ei erityisesti vaivata kohottamisen jälkeen, vaan isketään vuokaan kohottamisen jälkeen.
sitten vaan uuniin 175 astetta 1.5 h.
Jos halua, voit voidella tämän jälkeen leivän siirappivedellä (sekoita siirappia ja vettä) ja heittää uuniin viel n. 15 minuuttia. Tarkista, että varmasti kypsää on.
Nyt on jouluähkyt ähkytty ja ihan kiva, ettei laatikoita taas ole syytä syödä ennen joulua. Tätä leipää voi kyllä tehdä muulloinkin kun jouluna.
toisessa kuvassa hra Simo miettii taas jotain aivot kuumentuneina. Näköjään silläkin jo harmaita karvoja, lienee meidän kanssa elo niin stressaavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti