tiistai 29. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä

 Niin minäkin olen oppinut pitämään saaristolaisleivän hieman makeasta mausta ja ihan kaikista paras herkku on yhdistää tämä graavisiikaan. tästä nautitaan yleensä kesäisin, mutta koska joulunakin herkutellaan, päätin itse kokeilla leivän tekoa jouluksikin. Reseptejähän on tietenkin kaikenlaisia ja tarina kertoo, että se oikea saaristolaisleivän resepti olisi niin salainen, ettei sitä kukaan edes taida tietää. (sama, kuin paraisten piparkakut ;) )
minä nyt tein tällä reseptillä ja mielestäni, ja muidenkin, se oli ihan toimiva.

Tähän tulee 1 litra piimää, 75 g hiivaa
2.5dl siirappia
1/2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehhnäjauhoja

Ensiksi lämmitä piimää varovasti n. 37 asteeseen,  ja murenna hiiva piimään. tässä kannattaa olla varovainen, ettei piimä kuumene liikaa.
Sitten lisätään kaikki muut ainekset ja viimeksi vehnäjauhot pikkuhiljaa sekoittaen. Taikina laitetaan lämpimään paikkaan kohoamaan,ad kaksinkertaiseksi.
Leipävuokia tarvitaan tähän taikinaan kolmisen kappaletta. Mun vuoat oli aika isoja ja tungin taikinan kahteen, joka oli kyllä liian vähän. Kolme varmasti optimi. Vuoat on syytä voidella hyvin. Anna taikinan kohota vuoassa vielä hetken. Huom taikinaa ei erityisesti vaivata kohottamisen jälkeen, vaan isketään vuokaan kohottamisen jälkeen.
sitten vaan uuniin 175 astetta 1.5 h.
Jos halua, voit voidella tämän jälkeen leivän siirappivedellä (sekoita siirappia ja vettä) ja heittää uuniin viel n. 15 minuuttia. Tarkista, että varmasti kypsää on.
Nyt on jouluähkyt ähkytty ja ihan kiva, ettei laatikoita taas ole syytä syödä ennen joulua. Tätä leipää voi kyllä tehdä muulloinkin kun jouluna.

toisessa kuvassa hra Simo miettii taas jotain aivot kuumentuneina. Näköjään silläkin jo harmaita karvoja, lienee meidän kanssa elo niin stressaavaa.

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...