lauantai 11. maaliskuuta 2017

Hernekeittoa ja pannukakkua

 Hernekeitto kuuluu ehdottomasti omiin "perinneruokiin". äitini keitti sitä jo aamusta asti ja jotenkin se maistui aina yhtä hyvältä, kun menimme ulkoa sunnuntaisin syömään. Keittoon kuului suussa sulava liha ja sitä tuli santsattua useampaan otteeseen, ähkyyn asti. Keittoa tehtiin aina kaksinkertainen määrä, eli hervottoman iso kattila ja siitä riitti kotiin viemisiksi seuraavaa viikkoa varten. äitini aina laittoi ruokaa mukaan seuraavalle viikolle helpottamaan kiireistä arkea. Nyt harmittaa, että äidin keittokirjasta löytyi vain resepti, mutta tarkemmat kikat ovat nyt iäksi mennyttä. Tänään valmistuneen keiton myötä muistelimme ruokapöydässä miltä mamman keitto maistui ja kuinka ruoalla oli monikerroksinen paikkansa meidän perheen elämässä.

Myös pannukakku kuuluu samoihin "perinneruokiin" Resepti kulkee suullisena perimätietona ja minä en siitä niin hyvää saa, en sitten millään.





Hernekeitto

Puoli kiloa kuivattuja herneitä
2 litraa vettä
alle kilo possun lihaa (vähän rasvaakin)
1 sipuli
2tl suolaa
1/2-1 tl meiramia

Laita jo edellisenä iltana herneet likoamaan 2l vettä. Huuhtele herneet ja poista roskat
Seuraavana päivänä laita herneet liotusvedessä kiehumaan, minä lisäisin lihanpalat jo nyt kiehumaan. Leikkaa siis liha sopivan kokoisiksi paloiksi. Keitetään miedolla lämmöllä parisen tuntia ja lisätään vettä tarvittaessa.

Pannukakku

1 litra maitoa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoa
1/2-1 tl suolaa

Vatkataan kevyesti ja annetaan kohota taikinan jonkun aikaa
Uuni lämpenemään n. 200 astetta. Korkeareunainen uunin pelti uuniin ja siihen n. 50g voita, joka sulatetaan uunissa ja levitetään uunin pellille. Kumotaan taikina pellille ja uuniin, kunnes näyttää olevan kypsä, eli alkaa ruskistua riittävästi. Tänään päällä itse tehtyä omenahilloa viime syksyn omenista pakkasesta.

Ei kommentteja:

Aivan sikatörkeen hyvä sitruuna-vadelma bostonkakku

Leipominen on oikeastaan aika kivaa. Ja herkkujen syöminen on vielä kivempaa. tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä n. sata votta s...